Авторизація

Суспільство
День святого Валентина: усе, що треба знати про свято
14.02.2020 о 11:14
image

Щорічно 14 лютого в Україні та інших країнах світу відзначають День святого Валентина. В нашій країні святкування встановили на початку 90-х років минулого століття, і наразі свято відзначається як додатковий привід сказати своїй другій половинці про свої почуття, пише 112.

Історія свята

Історія походження Дня святого Валентина оповита численними легендами й міфами. За однією з легенд, Валентин був священиком і лікарем, який служив у третьому столітті в Римі. Імператор Клавдій II вважав, що самотні чоловіки є кращими солдатами, ніж сімейні. Тому імператор заборонив чоловікам одружуватися, а жінкам і дівчатам - виходити заміж за улюблених чоловіків. Валентин, розуміючи несправедливість указу, продовжував і надалі таємно вінчати закоханих. Коли про дії священика дізналися, Клавдій наказав стратити його.

Наголошується, що поки Валентин перебував у в'язниці в очікуванні виконання вироку, він познайомився з дочкою наглядача і закохався в дівчину. Перед смертю він стверджував, що написав їй листа з підписом "Від твого Валентина", вираз, який використовується донині.

За другою версією, це свято з'явилось на честь патриція Валентина, який таємно повінчав своїх слуг і за це його було затримано разом з ними. Згідно з легендою, затриманих засудили до страти, проте через те, що Валентин був представником вищого класу, він зміг уникнути покарання. Однак його слуг, які збиралися вінчатися, мали стратити. Перед стратою Валентин написав їм листа у вигляді червоних сердець, що означають християнську любов. Послання нареченим мала передати сліпа дівчинка, але несподівано до в'язниці прийшов сам Валентин, який умовив варту відпустити його слуг в обмін на його життя. Перед виходом на арену смерті Валентин передав останній лист, освячений вірою і добротою, сліпій дівчинці, яка після цього прозріла і стала красунею. Валентин став символом проведення таємних шлюбних церемоній, які могли здійснюватися тільки в знак справжньої любові.

1969 року покровитель закоханих був вилучений із календаря святих як такий, чию історичність взяли під сумнів. Проте в сучасних календарях РКЦ 14 лютого зазначено як день пам'яті святого Валентина.

"Валентинка" - головний атрибут свята

Традиційно на День всіх закоханих люди дарують один одному різні ласощі у формі сердечок, квіти і маленькі сувеніри. Однак незмінним атрибутом свята залишаються "валентинки", червоні троянди, голуби й купідони. Вважається, що перше привітання з Днем Валентина, яке збереглося донині, в 1415 році написав Чарльз, герцог Орлеанський, своїй дружині. Кілька років потому король Генріх V найняв письменника на ім'я Джон Лідгейт, щоб той склав "валентинку" для Катерини Валуа.

Примітно, що перші "валентинки" були доступні лише заможним людям, оскільки для їх створення залучали професійних художників і поетів. Пізніше в Британії почали друкувати збірки віршів - закохані обирали найкращі і переписували їх в "валентинку". З цього і почалося виробництво "валентинок" в промислових масштабах. Ця ідея виникла у американки Естер Хауленд. Всього за рік вона продала листівок на суму 5000 доларів.

До речі, "валентинки" займають друге місце за кількістю продажів у світі, поступаючись тільки різдвяних листівках. Більшість "валентинок" купують жінки, чоловіки більше "спеціалізуються" на цукерках, шоколадках і букетах троянд. У зв'язку з цим прагматичні люди вважають День святого Валентина грандіозним маркетинговим ходом.

Традиції і прикмети

Колись дівчата вірили в повір'я: якщо дівчина побачить у цей день птицю вільшанку, то їй судилося вийти заміж за моряка, якщо горобця - то судився їй бідняк, з яким вона все ж знайде своє щастя, а щиглик обіцяв чоловіка-мільйонера.

У цей день дівчата встають раніше. Вважається, що перший чоловік, який пройде повз будинок - буде судженим.

У середньовіччі юнаки тягнули з чаші листочки паперу з передбаченням імен своїх майбутніх улюблених і тиждень носили на рукаві.

В Польщі прийнято відвідувати Познанську метрополію. Саме там, за повір'ям, і знаходяться мощі Святого Валентина. Також в ній представлено чудотворну ікону святого.

В Америці в День святого Валентина прийнято вітати не тільки коханих, але і всіх родичів і друзів. Раніше також була традиція дарувати своїм другим половинкам марципани, які в той час були розкішшю. Кондитери навіть почали створювати ласощі, використовуючи цей продукт. Першими були червоно-білі карамельки. Потім з'явилися коробки у формі серця.

Цікаві звичаї існують у Канаді. Згідно з переказами, раніше дівчина мала право зробити пропозицію чоловікові тільки 14 лютого. При цьому якщо чоловік відмовлявся, то міг отримати штраф чи навіть сісти до в'язниці. 

А в Японії прийнято вітати не жінок, а чоловіків. Напередодні свята навіть випускають спеціальний шоколад, який називається "хонмей". А ще в цій країні проводять щорічний конкурс на краще освідчення. 

У Данії чоловіки посилають своїм подругам "валентинки" без підпису. Якщо дівчина здогадається, хто відправник, то має надіслати йому в відповідь на Великдень шоколадне яйце. 

При цьому, в Саудівській Аравії це свято заборонене, а тих, хто святкує, сильно штрафують.

При цьому, в деяких країнах День святого Валентина має і інше значення. Так, у Німеччині святий Валентин протегує не закоханим, а психічно хворим. Тому німці прикрашають лікарні червоними стрічками – символами цього дня. А в Ісландії люди розпалюють багаття на честь сина бога Одіна – Валі. 

Хоча походження легенд про Валентина досі неясне, всі вони підкреслюють його як співчутливу, героїчну і романтичну фігуру. 

Нагадаємо, у Православній церкві закликають присвячувати правдивій любові кожен день замість того, щоби дарувати символічні матеріальні подарунки один раз у році.

Читайте також:Українець і полька порушили закон, щоб бути разом у Валентинів День

#Традиції#Святкування#кохання#Світ#День Валентина
Більше новин:
В Україні вперше виготовили папір з опалого листя
23.12.2019 о 18:00
news photo
У Варшаві розпочинається IV Кінофестиваль Ukraina!
24.10.2019 о 15:13
news photo
Голова Верховного суду: Зеленський знайшов час для Круза, а для мене ні
04.10.2019 о 12:39
news photo
Учень змушений прибирати клас, бо мама не здає на це гроші (відео)
12.09.2019 о 11:33
news photo