Авторизація

Економіка та бізнес
Заступник Оржеля порівняв інвесторів у «зелену» енергетику з гангреною
28.02.2020 о 10:20
image

Заступник Міністра енергетики та захисту довкілля Костянтин Чижик порівняв інвесторів у "зелену" енергетику з гангреною, яку потрібно ампутувати.

Таку заяву він зробив у четвер, 27 лютого, в ході форуму Ukrainian Energy під час презентації чергової моделі по урізанню "зелених" тарифів, передає "Інтерфакс-Україна".

Представлений варіант передбачає для сонячних електростанцій (СЕС), введених в експлуатацію після 2017 року, добровільну реструктуризацію "зеленого" тарифу у вигляді його зниження:

на 15% – для станцій потужністю менше 10 МВт,

 

на 20% – для СЕС потужністю від 10 до 50 МВт,

 

на 25% – для СЕС потужністю понад 50 МВт.

При цьому для кожної з категорій пропонується продовження терміну виплат на п'ять років. Зі свого боку для вітроелектростанцій (ВЕС) передбачено зниження тарифу на 10% також із продовженням терміну виплат на п'ять років.

Крім того, міністерство пропонує для інвесторів додаткову опцію у вигляді можливості добровільного зниження зеленого тарифу на 12,5% для СЕС і 5% для ВЕС без продовження терміну виплат.

Інвестори обурилися такими пропозиціями інвесторів.

Коли пацієнт хворий, в нього, вибачте за таку аналогію, гангрена… Можна ампутувати ту частину, яка заражена. І пацієнт бути жити", – відповів їм Чижик.

Новий варіант зниження "зелених" тарифів від Мінекоенерго за оцінками експертів дозволить скоротити дефіцит Гарантованого покупця приблизно на 2 млрд грн.

Чим перекрити решту дефіциту в 17 млрд, Чижик не повідомив, як і не презентував розрахунків міністерства. Виходить, "ампутація ураженої гангреною частини" не ліквідує дефіцит Гарантованого покупця, як і не врятує "пацієнтів" – інвесторів – від дефолту.

Керуючий партнер Integrites Олексій Фелів прокоментував презентовані пропозиції так:

Мені здається, що позиція міністерства іде в розріз з позицією президента України, як і з позицією прем'єр-міністра України про залучення 50 млрд іноземних інвестицій. 50 млрд інвестицій ніколи не будуть залучені в українську економіку, якщо будуть адаптовані пропозиції, які сьогодні висловило міністерство".

Як повідомляли раніше, за минулий 2019 рік у відновлювану енергетику України було проінвестовано рекордні 3,7 млрд євро. А тиждень тому прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що Кабмін не буде переглядати "зелені" тарифи заднім числом.

Читайте також:У США запустять перший завод з переробки людей в компост

#тарифи#інвестори#зелені тарифи#відновлювана енергетика
Більше новин:
Діяльність Зеленського на посаді президента схвалюють менше половини українців
27.02.2020 о 16:15
news photo
Змін правил заднім числом для інвесторів в альтернативну енергетику не буде — прем’єр
21.02.2020 о 17:20
news photo
На дорогах України з'явилися нові знаки: що вони означають
07.02.2020 о 17:20
news photo
Дмитро Кулеба розповів про амбіції України напередодні засідання Ради Асоціації з ЄС
22.01.2020 о 11:20
news photo
Милованов представив геопортал для боротьби з тіньовим обігом землі
21.11.2019 о 15:00
news photo