Авторизація

Події
У «Суспільного» арештовані всі рахунки: роботу мовника заблоковано
28.02.2020 о 11:50
image

18 лютого Міністерство юстиції України відкрило виконавче провадження щодо стягнення із «Суспільного» боргу в сумі 10 млн 591 тисяча 224 євро 48 центів та 73 080 грн судового збору на користь акціонерного товариства «Євроньюз», повідомляє hromadske.

У «Суспільному» також зазначають, колишня державна Національна телекомпанія України почала співпрацювати з «Євроньюз» у 2010 році, тобто ще до створення «Суспільного мовника». Згодом з бюджету припинили виділяти кошти на оплату ліцензійних платежів за договором про створення українськомовної версії «Євроньюз», що й спричинило появу боргу та відповідний судовий процес.

«Суспільний мовник» отримав цей борг у спадок як правонаступник усіх прав та обов’язків колишньої державної Національної телекомпанії України, яка припинила свою діяльність. А 18 лютого 2020 року та 20 лютого 2020 року Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України наклав арешт на кошти, що є на рахунках «Суспільного мовника».

У «Суспільному» наголошують, що арешт рахунків уже унеможливив підготовку до трансляції Олімпіади-2020, блокує забезпечення участі України в Євробаченні-2020 та зупинив запуск нових проєктів «Суспільного».

«Найближчим часом арешт також призведе до повної зупинки діяльності телерадіокомпанії, адже заблокована можливість здійснювати необхідні видатки для роботи національних телеканалів мовника («UA:ПЕРШИЙ», «UA:КУЛЬТУРА»), усіх регіональних каналів Суспільного, діджитал-платформ та трьох каналів радіо («UA:Українське радіо», «UA:Радіо Промінь» та «UA:Радіо Культура»).

Уже тиждень «Суспільний мовник» звертається по допомогу до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Міністерства культури, молоді та спорту України й Міністерства юстиції України, проте не отримує відповіді та потрібної з боку держави підтримки», — йдеться у повідомленні.

Також у «Суспільному» занепокоєні тим, що при наближенні видатків за бюджетною програмою, котра передбачена цьогоріч для телерадіокомпанії, усі отримані з бюджету кошти будуть негайно ж перераховані з рахунків Суспільного мовника до компанії «Євроньюз». Відтак із запланованого та передбаченого законом бюджету на 2020 рік «Суспільний мовник» недоотримає майже 300 млн грн, а це унеможливлює реалізацію річного плану діяльності телерадіокомпанії. 

"Суспільне" знову перейде в режим виживання, як це й було в попередні роки через колосальне недофінансування, коли мовник міг здійснювати лише базові видатки, без жодних належних вкладень у виробництво нового контенту чи технічне переоснащення», — додали у компанії.

Там звертаються до відповідних міністерств задля ініціювання виділення з державного бюджету окремих коштів для термінового погашення наявної заборгованості колишньої державної компанії, а також 1,6 млн євро виконавчого збору, що телерадіокомпанія має сплатити додатково.

Команда «Суспільного» також наголошує, що створення незалежної телерадіокомпанії з переданням їй величезних державних боргів — неможливе, а відсутність допомоги з боку держави у вирішенні цієї проблеми призведе до повної зупинки суспільного мовлення в Україні.

У коментарі hromadske очільник «Суспільного»Аласанія розповів, що про арешт рахунків мовника ніхто не попередив. «Євроньюз» виграв судовий процес у цій справі ще три роки тому, тому незрозуміло, чому рахунки заарештували зараз. Він вважає таке рішення Мін'юсту політично мотивованим.

Читайте також:ДБР і СБУ прийшли з обшуками в офіс «Суспільного»

#Телебачення#Арешт#суспільне телебачення
Більше новин:
Мирослав Гай: «Якщо зустріч Зеленського та Патрушева підтвердиться, то це тягне на імпічмент»
14.02.2020 о 19:01
news photo
Кодування телеканалів: навіщо це Україні та що тепер робити
28.01.2020 о 13:30
news photo
В Україні в 2020 році зросте вартість інтернету і телебачення
25.01.2020 о 18:50
news photo
Відсьогодні вся реклама в Україні має бути державною мовою
16.01.2020 о 10:39
news photo