Авторизація

Суспільство
Соціальний захист населення і боротьба з економічною кризою змушують Кабмін і Раду змінити держбюджет
21.03.2020 о 18:50
image

14 листопада 2019 року Верховна Рада України затвердила держбюджет на 2020 рік з доходами розміром 1,095 трлн грн і витратами – 1,182 трлн грн. Сьогодні, після закінчення лише чотирьох місяців після прийняття документа він безнадійно застарів. Пандемія коронавірусу, тотальний карантин, економічна криза, яка послідує за цим, ні у кого не залишають сумнівів, що основний фінансовий закон року буде переглянутий, пише «Є!»  з посиланням на segodnya.

Коронавірус COVID-19 диктує умови

Поки що заходи з боротьби з коронавірусом COVID-19 фінансують в межах існуючого бюджету. Нагадаємо, у вівторок, 17 березня, Верховна Рада ухвалила низку законів, спрямованих на створення кращих умов для боротьби з епідемією, на підтримку бізнесу і населення. Всі вони, як зазначається в пояснювальних записках, не вимагають додаткових витрат з державного бюджету. А, наприклад, закон про підвищення доступності ліків і медвиробів, що закуповуються уповноваженою Кабміном особою, як стверджують його автори, навпаки, допоможе заощадити бюджетні кошти.

Але очевидно, що боротися з епідемією в межах існуючого бюджету довго не вийде. Якщо повернутися до вже затвердженого документа, то дійсно їхня реалізація не вплине на витрати бюджету. Але вплине на доходи як державного, так і місцевих бюджетів. Наприклад, затверджений закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)" звільняє від сплати ввізного мита та ПДВ операції з ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів, медичного обладнання, які можуть використовуватися для лікування коронавірусної хвороби. Закон про підтримку платників податків(Законопроєкт №3220) з 1 березня по 30 квітня 2020 року скасовує плату за землю (земельний податок та орендну плату за земельні ділянки державної і комунальної власності), податок на нерухомість, нарахування та сплату єдиного внеску фізособами-підприємцями. Це, безумовно, дуже потрібні, важливі і, головне, своєчасні заходи, вжиті державою. Але вони означають недонадходження до бюджетів значних сум.

Але головне – це тільки початок. Той же закон про боротьбу з коронавірусом зобов'язує уряд підготувати і подати в парламент комплексний законопроєкт щодо економічного і соціального захисту населення на час карантину. Який, напевно, потребуватиме додаткових витрат. Можна також згадати доручення президента Володимира Зеленського про виплату пенсіонерам, які отримують пенсію менше 5000 гривень, по тисячі додатково, що також потребуватиме витрат. І, звичайно, величезних, а головне – раніше не передбачених фінансових вливань, зажадає медична галузь.

При цьому власне боротьба з коронавірусом – лише частина проблеми. Пандемія зруйнувала всю попередню логіку економічних і фінансових процесів. Припиняють роботу цілі галузі, наприклад галузь розваг. "Прикривається" потік валюти в країну від українських "заробітчан" (минулого року, за даними НБУ, трудові мігранти перевели в Україну 12 мільярдів доларів). Та й всередині країни змінюється логістика грошових потоків – люди прагнуть зберегти гроші та витрачати їх на найнеобхідніше.

У логіці абсолютно нових реалій і будуть розроблятися і затверджуватися зміни до бюджету. При цьому, мабуть, "косметичними" заходами уряд не обмежиться, оскільки тверезо оцінює виклики, що стоять перед країною.

"Уряд не має права і не буде обмежуватися тільки боротьбою з коронавірусом. Ми повинні готувати країну до інших викликів. [Це] світова криза і можливий економічна криза в Україні ... І це теж виклик для міністра економіки, для уряду, для всієї країни і бізнесу зокрема", – заявив днями прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Депутати чекають пропозицій

Не мають ілюзій, що пройти нинішні та прийдешні випробування країна зможе в рамках чинного бюджету, і українські парламентарії.

Карантин, світова економічна криза плюс українські реалії – падіння промвиробництва останнім часом і зниження зростання ВВП на початку року – накладаються і загрожують дуже серйозними наслідками, – розповів в коментарі сайту "Сьогодні" народний депутат, член бюджетного комітету ВР Олексій Гончаренко. – Очевидно, що бюджет буде переглядатися. Ми очікуємо відповідних пропозицій від Кабміну. Своєю чергою, ми вносимо і свої пропозиції, що і як потрібно змінювати в економічній політиці, ми реєструємо відповідні законопроєкти. Ми готові допомагати владі у боротьбі з економічною катастрофою, що наближається, бо Україна у нас одна. Але, повторюю, ані парламент, ані наш бюджетний комітет не може підмінити собою уряд, який повинен підготувати системні зміни до бюджету", – зазначив народний депутат.

За його словами, секвестр бюджету неминучий. І опозиція має намір простежити, щоб урізалися ті витрати, без яких країна дійсно може обійтися сьогодні.

Заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв також зазначає, що підготовка змін – прерогатива Кабміну.

Питання підготовки бюджету завжди були компетенцією уряду. Цим ніколи не займалися депутати. Уряд готує свої пропозиції, оскільки вони в щоденному режимі розуміють, як відбувається наповнення бюджету, розуміють ключові напрямки, за якими потрібно працювати. Тому, як тільки уряд підготує свої пропозиції, ми їх розглянемо. Але те, що, безумовно, бюджет потрібно буде коригувати, розуміють всі. При цьому коригувати, враховуючи не тільки ситуацію з самим коронавірусом, а й економічні наслідки епідемії. Тому що найбільш важкими будуть саме економічні наслідки", – зазначив Сергій Соболєв.

За його словами, під час кризи найбільше постраждає малий бізнес, тому йому буде потрібна підтримка держави.

Якщо великий бізнес ще буде працювати, то зупинка сфери послуг, побуту, торгівлі сильно вдарить по малому бізнесу. І йому, безумовно, потрібна підтримка. Деякі кроки вже зроблені, подивимося, як вони спрацюють", – сказав Сергій Соболєв.

Своєю чергою, в монокоаліціі, як стверджує народний депутат Ірина Верещук (фракція "Слуга народу"), не тільки чекають від уряду відповідних законодавчих ініціатив зі зміни бюджету, а й самі активно працюють над пропозиціями до фінансового документу.

Звичайно, бюджет, який ми ухвалили восени минулого року, мав зовсім інші завдання і був створений зовсім в інших реаліях. І, звичайно, він має бути переглянутий. Я, наприклад, як член Комітету з нацбезпеки і оборони працюю з питаннями, пов'язаними з армією. У нас війна, і, не дай Бог, епідемія пошириться на фронт. Тому нам потрібно заздалегідь потурбуватися і щодо захисту військовослужбовців, і щодо відповідного обладнання госпіталів. Займаюся військовими навчальними закладами, військовими медичними закладами, питаю, що потрібно, готую і передаю колегам з бюджетного комітету відповідні довідки і пропозиції за цими напрямками. Точно так працюють за іншими напрямами колеги", – розповіла Ірина Верещук.

За її словами, крім того, постійно відбувається комунікація між депутатами і урядом про ті проблеми, які бачать депутати на місцях в тій чи іншій сфері.

Говорячи про те, яких змін держбюджету варто чекати, Ірина Верещук зазначила, що, перш за все, держава повинна забезпечити соціальний захист усіх вразливих верств населення.

Пенсії, соціальні виплати, субсидії повинні бути забезпечені. Другий ключовий момент – боротьба з епідемією коронавірусу. Тому що це те, що загрожує здоров'ю і, на жаль, життю наших громадян. У 2014 році українці пліч-о-пліч встали на захист нашої держави. Сьогодні прийшла черга держави захистити українців, чого б це не коштувало. І це не пафос, а реалії. Якщо ми, не дай Боже, допустимо масові смерті, тоді ні бюджету, нічого вже не потрібно буде. Люди очікують захисту", – сказала народний депутат.

Ірина Верещук зазначила, що бюджет повинен серйозно "захистити лікарів і медсестер, тому що це ті люди, які на передовій нашої боротьби з епідемією".

Добре, якщо нам допоможе МВФ, добре, якщо допоможуть фінансово-промислові групи, які вже дуже сильно допомагають. Але держава повинна також максимально забезпечити соціальні гарантії медпрацівникам. Також, на мій погляд, ми повинні подумати і про Нацполіцію. Тому що на них в умовах карантину також покладається дуже серйозне завдання щодо підтримання громадського порядку", – розповіла народний депутат.

За її словами, парламент готовий розглянути зміни, як тільки вони будуть підготовлені урядом.

Ми знаходимося у постійній готовності. Нас попереджали і президент, і спікер, і голова фракції, щоб протягом дня ми могли доїхати і проголосувати за зміни до бюджету", – сказала Ірина Верещук.

Нагадаємо, уряд вже здійснив низку серйозних заходів для фінансового забезпечення боротьби з епідемією. Але масштаби загрози дають підстави припускати, що країну чекають серйозні виклики, до яких потрібно підійти у повній готовності.

Читайте також:Для виплати пенсій будуть урізати зарплати бюджетникам

#Рада#Кабмін#Держбюджет
Більше новин:
На українських телеканалах хочуть запустити масштабний освітній проєкт для школярів — Офіс президента
21.03.2020 о 15:32
news photo
Аваков заявив, що в Україні вводиться жорсткий карантин
21.03.2020 о 13:44
news photo
З 20 березня «Нова пошта» в тестовому режимі запускає послугу доставки продуктів харчування
20.03.2020 о 20:50
news photo
Якщо Верховна Рада і парламент затвердять надзвичайний стан, нас чекають ряд обмежень
20.03.2020 о 19:50
news photo
Звернення міністра охорони здоров’я України Іллі Ємця щодо подальшого розвитку ситуації навколо поширення коронавірусної інфекції в країни...
20.03.2020 о 17:30
news photo
У Києві вирішили ввести режим НС: всі подробиці
20.03.2020 о 09:39
news photo