Авторизація

Політика
Під виглядом захисту від коронавірусу зараз готуються пропозиції про скасування закону про мову, - Ярина Чорногуз
25.03.2020 о 10:45
image

До проєкту закону про боротьбу з економічними наслідками поширення коронавірусу внесені пропозиції, які «де-факто повністю скасовують Закон про державну мову».

Про це пише доброволиця Ярина Чорногуз та народний депутат Володимир В’ятрович.

Мене щойно повідомила депутат, що режим Зеленського (відтепер я називатиму цю владу саме так) під шумок карантину й скандалу з мінськими домовленостями подав у комітет гуманітарної та інформаційної політики пропозиції "До проекту закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів спрямованих на запобігання економічних наслідків коронавірусу", де НЕСПОДІВАНО містяться поправки, які де-факто повністю скасовують Закон про державну мову. Якщо їх затвердять у робочій групі на погоджувальній раді, то його буде винесено на голосування у ВР на позачергове засідання. С..и. Ви цього не зробите", - написала Чорногуз.

 

Пропозиції «заховані» у проєкт закону України «про внесення змін до деяких законодавчих актів спрямованих на запобігання економічних наслідків коронавірусу».

Буцімто від імені комітету ВР з питань гуманітарної й інформаційної політики! Насправді комітет цих антиукраїнських пропозицій не схвалював і не розглядав», — каже В’ятрович.

 Серед головних новацій «для захисту від коронавірусу»:

1. Зупинити дію ч.1 статті 9 «Захист інтересів держави та національного телерадіовиробництва» в законів про ТБ і радіомовлення.

Фото - «Для захисту від коронавірусу»: у Раді можуть розглянути скасування квот на українську мову | Новини на Громадському радіо

2. Зупинити дію статті 10 цього ж закону, яка передбачає 75% української мови в телеефірі і дублювання українською всіх іноземних фільмів.

Фото - «Для захисту від коронавірусу»: у Раді можуть розглянути скасування квот на українську мову | Новини на Громадському радіо

3. Дозволити телерадіоорганізаціям не дотримуватися умов ліцензій і скасувати за це штрафні санкції.

4. Зупинити дію статті 15 Закону «Про кінематографію», яка забороняє демонструвати фільми, що спрямовані проти незалежності України, поширюють російську або комуністичну пропаганду, принижують українську націю чи мову або учасниками фільму є особи, включені в перелік осіб, що загрожують національній безпеці.

Фото - «Для захисту від коронавірусу»: у Раді можуть розглянути скасування квот на українську мову | Новини на Громадському радіо

5. Відкласти до 2024 року вступ у дію статті 23 закону про мову «Державна мова у сфері культури».

6. Збільшення частки української мови на телебаченні і радіо відкласти до 2026 року.

Фото - «Для захисту від коронавірусу»: у Раді можуть розглянути скасування квот на українську мову | Новини на Громадському радіо

Ті, хто намагається пропхати цей план руйнації українського інформаційного простору в законодавство – граються з вогнем. Ми не допустимо нищення нашої мови і нашої держави, і жоден карантин чи надзвичайний стан не врятує владу, яка посміє це зробити», — пише В’ятрович.

Ще кілька пропозицій:

зняти вимоги щодо прозорості структури власності мовників до кінця року;
зняти обмеження по кількості реклами, спонсорства, телепродажу до кінця року;
тимчасово зняти обмеження на трансляцію фільмів, які не мають прокатного посвідчення.

Фактично йдеться про повернення українського телевізійного ефіру (радіо не чіпають) в те, як він виглядав після прийняття визнаного неконституційним закону про мову Ківалова-Колесніченка. З тією лише відмінністю, що тепер навіть програмні концепції телеканалів не будуть діяти, оскільки вони також перестають бути обов’язковими до кінця року. Тобто в телеефірі можна буде поставити будь-який російський серіал без перекладу українською та показувати його цілодобово», — зазначає Ярина Чорногуз.

Нагадаємо, 11 березня спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков заявив, що припускає можливість перегляду мовного закону в парламенті.

Читайте також:Чи підтримують українці відкритий ринок землі (інфографіка)

#Верховна Рада#українська мова#скасування#Закон про державну мову
Більше новин:
В окупованому Криму без громадянства РФ заборонено володіти землею
24.03.2020 о 20:50
news photo
В Італії від коронавірусу померла друга українка
20.03.2020 о 12:40
news photo
«Зеонбуд» - про покриття цифрової мережі, і не тільки
17.03.2020 о 12:38
news photo
Готівкова гривня іде на карантин
12.03.2020 о 18:50
news photo
Школи України змінять навчальний процес через карантин: у Раді розкрили деталі
12.03.2020 о 11:30
news photo
Уряд Шмигаля: що знайшли у деклараціях міністрів
06.03.2020 о 15:50
news photo
Рада сьогодні розгляне закон про відкриття ринку землі
18.02.2020 о 09:02
news photo
Київ охопили масові протести. Пряма трансляція
06.02.2020 о 11:26
news photo