Авторизація

Економіка та бізнес
Енергетичний регулятор каже, що компанія Ахметова розхитує ринок електроенергії
29.05.2020 о 17:54
image
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), звинуватила компанію ДТЕК Ріната Ахметова у навмисному обвалі цін на електроенергію та інформаційній кампанії, спрямованої проти регулятора.

Пресслужба НКРЕКП уточнює, що йдеться про «суттєве скорочення закупівлі електроенергії на ринку “на добу наперед”». Через це пропозиція на неї суттєво зросла, а тому ціни впали штучно.

Крім того, регулятор зазначив, що в останні дні проти його дій та окремих його членів ведеться «цілеспрямована інформаційна кампанія».

Чітко простежується чорна піар-кампанія щодо окремих членів НКРЕКП, яка носить відверто замовний характер, а звинувачення, які висловлюють окремі політики та “експерти”, є відвертим наклепом», — йдеться в повідомленні.

Для стабілізації ринку електроенергії НКРЕКП підготував проєкт рішення про визначення мінімальних цін на ринку «на добу наперед» на рівні 980 грн/МВт у денний період та 567 грн/МВт у нічний період.

Також регулятор заявив, що ситуацію на ринку «найближчим часом» урегулює разом із Антимонопольним комітетом. Про які саме заходи йдеться, не уточнюється.

Нагадаємо, Міненерго оголосило на початку травня, що в енергетичній галузі настала найбільша в сучасній історії України криза. Для виходу з кризи Міненерго розробило оновлений енергобаланс — план, за яким житиме енергетика у 2020 році. Він враховує те, скільки має виробити кожен вид генерації, аби задовольнити зменшений попит на електроенергію. Зокрема виробництво електрики АЕС скоротиться на 11,2%, ТЕС — на 13,45%, водночас обсяги виробництва «проблемної» альтернативної енергії зростуть на 105%.

Скорочення виробництва відносно дешевої атомної енергетики на користь дорогої «зеленої» обурило частину депутатів, а Державне бюро розслідувань навіть почало розслідувати, чи не намагається таким чином уряд умисне довести до банкрутства державний Енергоатом.

Одним із бенефіціарів плану Міненерго називають власника групи енергетичних компаній ДТЕК Ріната Ахметова.

Нагадаємо, платіжки на електрику для населення розділять на постачання і транспортування.

Також повідомляли, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль ініціює створення робочої групи при Міністерстві енергетики та захисту навколишнього середовища, метою якої буде розгляд щодо видачі НЕК «Укренерго» великої кількості дозволів на приєднання до енергомереж, що стало, за його словами, однією з причин кризи на енергоринку.

Читайте також:Шмигаль заявив про розподіл Мінекоенерго

#Криза#Ахметов#енергетика#чорний піар#Енергетичний регулятор
Більше новин:
Шмигаль заявив про розподіл Мінекоенерго
25.05.2020 о 14:42
news photo
Стало відомо, як виросли ціни в карантинному квітні в Україні
08.05.2020 о 19:50
news photo
Тариф на електричну енергію для населення залишиться незмінним до кінця 2020 року
08.05.2020 о 16:13
news photo
Найголовніше за день: протести підприємців, кримінальне провадження проти Рябошапки, майнінг криптовалют на АЕС
06.05.2020 о 17:00
news photo
У Міненерго пояснили ідею майнінгу криптовалют на АЕС
06.05.2020 о 15:15
news photo
Поки в Україні триває карантин, в енергетиці різко загострилася криза, про яку давно попереджали
05.05.2020 о 19:50
news photo