Авторизація

Політика
Саакашвілі докладно роз'яснив США, навіщо Україні зброя
05.03.2015 о 08:45
image

Про це він заявив у середу під час слухань у підкомітеті співпраці з питань Європи та регіональної безпеки Сенату США, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Підтримка України, включаючи надання їм зброї, потрібної для боротьби за власне майбутнє, а також підтримка їхніх зусиль у створенні життєздатної, сильної української демократії та держави зараз вкрай необхідна, щоб забезпечити безпеку Америки", - наголосив Саакашвілі.

Він погодився, що Україні були надані деякі види нелетальної допомоги, в тому числі протиартилерійські РЛС, бронежилети та деяке інше обладнання. "Але те, що насправді зміцнить оборону України, це летальна зброя, зокрема, протитанкові установки, що можуть зупинити подальше просування росіян", - наголосив він.

Коли Росія знає, що "окупація територій обійдеться їм у невелику ціну, вони візьмуть цю територію", зауважив політик. На його переконання, РФ продовжуватиме створювати приводи на окупованій землі, щоб зміцнити свої позиції під час майбутніх переговорів.

Читайте також:Київ і США узгоджують типи нелетальної зброї для України

Саакашвілі наголосив, що існуючі нині на Заході аргументи проти зброї для України Грузія відчула на своєму гіркому досвіді. Він згадав, як після війни в 2008 році була застосована де-факто заборона на продаж зброї Грузії, яка поширювалась навіть на запасні частини для отриманих раніше американських гвинтівок. "Як і тоді, зараз критики говорять, що надання Україні смертоносної зброї провокуватиме Росію активізувати свою військову участь та вдатися до ескалації конфлікту. Але таке умиротворення не враховує, що мета Путіна - повалити уряд у Києві та повністю дестабілізувати українську демократію", - підкреслив Саакашвілі.

На думку колишнього грузинського лідера, тільки "адекватна сила може зупинити агресію, як це було в 1980 роках". Тоді, нагадав він, постачання переносних ракет "Стінгер" збільшило втрати СРСР в Афганістані настільки, що це стало вирішальним фактором для виведення радянської армії з цієї країни.

"Тільки швидкі та невідкладні дії уряду США з навчання та озброєння українців, а також надання їм економічної допомоги, можуть зупинити стратегію Путіна, спрямовану на зруйнування Європи, трансатлантичної архітектури й трансатлантичних устремлінь", - наголосив Саакашвілі.
#США#Зброя#Саакашвілі
Більше новин:
«Росія схаменеться, коли матері побачать, як їхні сини повертаються додому мертвими», - генерал США Бен Годжес
04.03.2015 о 20:00
news photo
Чеські компанії продали Росії американську і німецьку зброю - ЗМІ
02.03.2015 о 14:14
news photo
Рішення про надання Україні американської зброї готове на 99%, - Саакашвілі
02.03.2015 о 09:10
news photo
РНБО: Україна отримала летальну зброю
27.02.2015 о 15:38
news photo
Парубій пояснив, навіщо було визнавати Росію агресором
27.01.2015 о 16:05
news photo