Авторизація

Суспільство
На Сумщині викрили новий вид шахрайства - викуп полонених
30.01.2015 о 15:40
image

Останнім часом виник і набуває «популярності» новий вид шахрайства – викуп полонених. Як родинам, чиї сини, батьки та брати потрапили в полон, уникнути подібного шахрайства, - радять правоохоронці, передає Є | Єдність.інфо із посиланням на прес-службу МВС.

Більшість мешканців Сумської області добре пам‘ятають нещодавно викладене в Інтернет-мережі відео про полонених українських військових, троє з яких виявились жителями Сумщини. Про родичів цих хлопців вже за кілька днів друкували матеріали обласні ЗМІ, крім того, з офіційних джерел стало відомо про ще одного, крім цих трьох, полоненого.

«Не можна навіть уявити собі, яке горе прийшло в сім‘ї наших земляків, котрі не знають, як повернеться доля їхніх рідних, і чи зустрінуться вони взагалі, - говорить начальник УМВС області Анатолій Річкаль. - Однак надія, як то кажуть, помирає останньою, адже відомі випадки і обміну полоненими, і викупу їх з неволі. А мати, щоб знову обняти сина, ладна віддати всі родинні статки, ще й власне життя на додачу. І тут, немов паразити, з‘являються різного роду «добродії», готові за «частинку малу» допомогти нещасним повернути в рідні стіни полоненика».

Вони телефонують родичам військового, розповідають про страшні умови, в яких живуть наші хлопці, про знущання, яке їм доводиться терпіти у полоні, про рани й інші жахіття, а потім, коли жертва доведена до відчаю, кидають ту саму маленьку ниточку-надію: мовляв, є можливість викупити вашого сина-брата-батька з полону.

Далі події розвиваються класично: знервована та розгублена, жертва афериста перераховує на продиктований рахунок всі наявні у неї гроші, а «добродій» раптово розчиняється «поза зоною досягнення». І ось змучені невідомістю, зневірені й обібрані до нитки, люди йдуть за допомогою.

Аби не стати жертвою подібного шахрайства, правоохоронці радять дотримуватись кількох правил.

По-перше, ретельно аналізуйте отриману інформацію, перевіряйте її, задавайте питання, відповіді на яких знають лише ваші рідні. Не довіряйте навіть у тому випадку, коли до слухавки запросять самого полоненого. Запитайте у нього про щось, що знає ваш син, наприклад, яке дівоче прізвище матері чи як звуть батькового племінника. І якщо ваш співрозмовник починає м‘ятися або називати неправильні відомості, - знайте: в цьому випадку на вашому горі намагаються цинічно нажитися шахраї. Також слід обривати зв‘язок у випадках, коли вам пропонують передати синові передачу. Стовідсотково ваша посилка, дбайливо зібрана для рідної людини, не піде далі меж населеного пункту, де ви живете, й нею скористаються й без того далеко не бідні, але безсовісні люди.

Правоохоронці застерегають, що ніхто з приватних осіб не має ні повноважень, ні можливостей займатися викупом українських військових з полону.

 

#МВС#полонені#шахрайство
Більше новин:
Терористи в Донецьку захоплюють родичів полонених
28.01.2015 о 09:19
news photo
В полоні бойовиків на Донбасі знаходиться 184 українських військових, - Генштаб
26.01.2015 о 10:42
news photo
Зібрати масовку не вийшло: як бойовики створювали "картинку" на "параді полонених" (відео)
23.01.2015 о 18:05
news photo
Amnesty International обурилася з приводу жорстокого поводження з полоненими в Донецьку
23.01.2015 о 06:13
news photo
Правозахисники про "парад полонених": так не можна з людьми
23.01.2015 о 05:00
news photo
Терористи провели українських полонених "ланцюгом ганьби" (фото, відео)
22.01.2015 о 14:52
news photo